ارتباطات و بازاریابی بازاریابی محتوایی برند‌آفرینی

لینکدین جای این کارها نیست!

رفتار حرفه‌ای زمان و مکان نمی‌شناسد؛ دیجیتال یا حضوری، لینکدین یا اینستاگرام، اداره یا خیابان؛ آدم حرفه‌ای اصول حرفه‌ای‌گری را زیر پا نمی‌گذارد، حتی اگر در فضای بی‌سر و صاحبی(!) مثل فضای دیچیتال باشد؛ نمونه‌اش هم همین لینکدین.

سال‌های گذشته را به خاطر بیاورید. اولین توضیحی که در مورد لینکدین دریافت کردیم این بود که یک شبکه‌اجتماعی آمده مخصوص حرفه‌ای‌ها. اسمش لینکدین است و برای لینک‌زدن و شبکه‌سازی به کار می‌آید. می‌گفتند با فیس‌بوک فرق دارد.

می‌گفتند مختص آدم‌حسابی‌هاست. می‌گفتند دیگر مجبور نیستید عکس‌های مربوط به شکست عشقی رفقای دوران دبستان را لایک کنید. همه اینها را گفتند اما…

علی‌رغم تلاش‌های محمدرضا شعبانعلی برای جا انداختن اصول رفتار حرفه‌ای در بین مدیران و متخصصین، اما ظاهرا این آموزش ها به تعداد زیادی از دوستان نرسیده است. تقریبا روزی نیست که با رفتار غیرحرفه‌ای عزیزی مواجه نشویم. در مورد حرفه‌ای‌گری در محیط کار صحبت فراوان است که دسترسی به آنها با یک جستجوی ساده گوگلی امکان‌پذیر است. چیزی که کمتر به آن پرداخته شده حرفه‌ای‌گری در فضای دیجیتال است.

رفتارهای غیرحرفه‌ای در فضای دیجیتال مصداق ‌های فراوانی دارد و من در ادامه این مقاله قصد دارم تعدادی از آنها را که شخصا در محیط لینکدین مشاهده کردم لیست کنم؛ به این امید که شاید به اشتراک گذاشته شود و اندک تاثیری در فرهنگ وطنی استفاده از این شبکه‌اجتماعی موثر داشته باشد.

یک. محتوای غیرکاری

لازم به توضیح نیست که لینکدین با فیس‌بوک و اینستاگرام فرق می‌کند و محتواها و موضوعات شخصی و غیرحرفه‌‌ای چندان بر اندامش برازنده نیست. مطمئن باشید هم‌صنفان شما علاقه‌ای ندارند که روز کاری خود را با عکس منشوری شما از عروسی دیشب آغاز کنند! لطفا به همان اینستاگرام بسنده کنید و بیش از این سوهان روح نشوید!

دو. پیام‌های اسپم

این درست که درخواست شما را پذیرفته‌ایم، این درست که کانکشن همدیگر به حساب می‌آییم، و این را هم می‌دانیم که لینکدین سرویسی تحت عنوان ارسال پیام را در دسترس شما قرار داده؛ اما این دلیل نمی شود که یک متن تبلیغاتی نخ‌نما و غیرشخصی را به همه لیست خود ارسال کنید.

مگر پنل پیامک انبوه خریده‌اید؟ پیام‌رسان لینکدین برای امور ضروری‌تر طراحی شده است. برای مثال، قصد دارید کنفرانسی برگزار کنید و می‌خواهید از یکی از کانکشن‌های خود درخواست کنید تا به عنوان سخنران در کنفرانس حضور داشته باشد. قطعا ارسال پیام خصوصی به لینکدین آن سخنران رفتاری حرفه‌ای و قابل‌قبول است.

سه. پروفایل غیرحرفه‌ای

بدون شک عکسی که مصداق بارز «دستی به جام باده و دستی به زلف یار» باشد چندان مناسب عکس پروفایل لینکدین نیست!

همچنین این پروفایل برای شماست و حضور افراد دیگر در عکس دسته‌جمعی پروفایل شما توجیه منطقی ندارد. ضمن اینکه عکس سه‌درچهار هم چندان خوشایند نیست. مگر برای استخدام آمده‌اید؟ حتما لازم نیست آتلیه بروید و جیبتان را به خطر بیندازید. عکسی استاندارد از صورت شما در محیط کار می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

به‌روز بودن رزومه نیز یکی از اصول حرفه‌ای به حساب می‌آید. یک روزمه آبرومند و البته صادقانه از ملزومات اولیه شناخت شما توسط هم‌صنفان است. در رزومه لازم نیست همه فعالیت‌های ریز و درشت زندگی‌تان را قید کنید. همین که کلیات سابقه حرفه‌ای شما بر ما هویدا شود سپاسگزارتان خواهیم بود.

پیشنهاد می‌کنم سوابقی را ثبت کنید که به کار فعلی‌تان ارتباط داشته باشد. اینکه در ایام بلوغ در یک ساندویچی کار می‌کردید قطعا ارزشمند است، اما چیزی به ارزش‌های شما به عنوان یک کارشناس خرید اضافه نمی‌کند! این اطلاعات را بگذارید برای زمانی که مشهور شدید و می‌خواستید به عنوان کارآفرین برتر از رموز موفقیت خود مستندهای تبلیغاتی تهیه کنید!

چهار. ارتباطات بی‌ربط

به دنبال ارتباط‌گیری با افرادی باشید که به نوعی به فعالیت حرفه‌ای شما مرتبط باشند. اینکه بخواهید به هر قیمتی تعداد کانکشن‌های خود را افزایش دهید قطعا اتفاق خوبی برای شما نمی‌افتاد. برای مثال، خود من که در حوزه برنامه‌ریزی تبلیغات و ارتباطات برای کسب‌وکارها و استارت‌آپ‌ها فعال هستم درخواست ارتباط این سه دسته را باارزش می‌دانم و درخواست آنها را فورا قبول می‌کنم یا احیانا به آنها درخواست می‌فرستم:

  • اهالی تبلیغات، رسانه، محتوا، ارتباطات و برندسازی
  • توسعه‌دهندگان استارت‌آپ‌ها
  • مدیران کسب‌و‌کارها

شاید سخت باشد اما باید سعی کنیم در مقابل وسوسه قبول درخواست‌های غیرمرتبط مقاومت کنیم. چند وقتی می‌شود که خودم این مورد را شروع کرده‌ام و امیدوارم بر سر تصمیمم بمانم!

پنج. تبادل تاییدیه یا endorsement

اینکه یک کسی بیاید و تخصص‌های من را تایید کند قطعا لطف بزرگی به من کرده و سعی می‌کنم حتما از او تشکر کنم. بعد از آن حساب کاربریش را بررسی می‌کنم تا در صورت امکان بتوانم این لطف را پاسخگو باشم؛ و این صرفا در صورتی است که صلاحیت شخص مذکور در تخصص موردنظر بر من محرز شود.

اگر فرد را متخصص نبینم قطعا تاییدی هم در کار نخواهد بود. اخلاق حرفه‌ای حکم می‌کند فقط کسانی تایید شوند که واقعا متخصص باشند. قرار نیست نان به هم قرض بدهیم!

همین.

پ.ن: لازم به تاکید است که شخصا خطاهای زیادی در استفاده از لینکدین داشته (و دارم!) و خودم را مبرا از این اشتباهات نمی‌دانم. سوءتفاهم نشود.

16 دیدگاه

  • میرزایی

    سلام عالیه.
    باید به کار بست..

  • ایلیاد

    80-90% موافقم

  • عمران حاجی عرب

    درود و بی نهایت سپاسگزاریم
    بسیار عالی و متین و واقعا درست و بجا ، اینجا یک گروه حرفه ای شغلی هست و گروه سرگرمی و دور همی نیست ما در سوشال نت ورک مکانهای زیادی مثل فیس بوک و اینستا و … داریم
    لطفا اینجا حرفه ای گرایی و تخصص گرایی هست خرابش نکنیم.
    عمران حاجی عرب
    دانشجوی دکتری مدیریت DBA دانشکده مدیریت دانشگاه تهران

    • یوسف فراهانی

      درود بر شما
      جامعه بسیار خوبی در لینکدین دور هم جمع شدن و فعالیت می کنن. امیدوارم با رعایت این موارد کوچک اما مهم سلامت و کیفیت این جامعه باقی بمونه.

  • مازیار

    سلام مطلب با عنوان شعبان شروع شده اخه برادر من این بنده خدا که فقط برای برند سازی خودش داره زحمت وافری میکشه! افسوس تا کی باید اصول اساسی را با بالا بردن الکی انسانها زیر پا بگذاریم و بقیه مطلبتان هم بیشتر تحت تفکرهمین بنده خدا است ادبیات شما هم در ادامه باز جملات و کلمات و مقالات و دلنوشته های کپی شده شعبون است،!
    لطفا حتما یاد بگیر کمی از خودت دوتا جمله بنویسی بهتر نبود…. انشاءالله همیشه موفق باشید

    • یوسف فراهانی

      سلام
      اولا که برندسازی شخصی آقای شعبانعلی و هر شخص دیگه ای ایرادی نداره. نمیدونم چرا فشارش به شما اومده 🙂
      همچنین اگر ادبیات و محتوای این مقاله شما رو یاد محتواهای ناب محمدرضا شعبانعلی میندازه قطعا راه رو درست رفتم. شاگردی ایشون افتخاره. سپاس از تمجید شما.

  • مهدی

    مطالب نویسنده صد درصد درست و حرف دل خیلی از ما بوده است اینکه یکی هم برای برند سازی خودش تلاش میکند هم چیز بدی نمی تواند باشد

  • آریا

    مرسی از این پست کارامد
    میشه لطف کنین ایمیلتون رو برای من ارسال کنید .
    جهت ارسال رزومه کاری

  • کیوان مختاری

    سلام
    من هم با دیدگاههای شما موافقم . انسان ممکن است در گذشته خطاهایی کرده باشد اما باید یاد بگیرد دیگر آنها را تکرار نکند .

  • حسین ابراهیمی

    با سلام
    استفاده صحیح از هر امکان و ابزاری جزو اصول پذیرفته شده و مسلم است . نکاتی هم که اشاره فرموده بودید بسیار مبتلا به لینکدین است. شخصا تلاش میکنم با استفاده اصولی از این شبکه ، فرصت های ارتباط با متخصصین را برای خودم و سایر دوستان محافظت کنم.موفق باشید

ارسال دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *